sobota, 1 listopada 2014

ODKRYJ PIANKOWĄ ROZKOSZ !

Tym razem coś dla smakoszy ciast na zimno.
Pragnę Wam przedstawić najprostsze w wykonaniu ciasto świata! Nie wymaga pieczenia, a więc mężowie nie będą w stanie wymigać się argumentem, że piekarnik jest nazbyt skomplikowany, zwłaszcza w połączeniu z ich dwiema lewymi rękami do gotowania i pieczenia. Jest super mega tani - koszt to ok. 13 zł - a więc super propozycja dla studentów!
Zrobienie tej pyszności zajmie Ci nie więcej niż 30 min ! Zatem idealne rozwiązanie na niespodziewane wizyty lub po prostu na lenistwo :)

Tak czy siak, niezależnie od płci, wieku, wykształcenia i zasobności portfela - smak lekkiej, puszystej owocowej pianki porwie Cię w wir rozkoszy. Właśnie ! Wybaczcie, że nie nagrałam reklamy, w której pływam po chmurach w błękitnosrebrzystej sukience wzdychając ku niebiosom subtelnym : "mhmmm" po każdym kęsie ptasiego mleczka. Uwierzcie mi, nie chcielibyście tego widzieć ! 

Zatem odchodząc tym razem od niebios - zupełnie po ziemsku zapraszam do przygotowań :


Co nam potrzeba?
- 3 bite śmietany śnieżki
- 6 galaretek owocowych 
(w moim przypadku to agrestowa,
 brzoskwiniowa, wiśniowa
 i dwie poziomkowe)
- 3 szklanki mleka
- 0,5 kg truskawek
-  biszkopty ( według uznania)


No więc zaczynamy od wyłożenia spodu blaszki biszkoptami. Następnie rozpuścimy wszystkie galaretki w jednej szklance gorącej wody każdą, poziomkowe rozpuszczamy w jednym naczyniu ( w mniejszej ilości niż w przepisie widniejącym z tyłu opakowania), wymieszamy i odstawiamy do wystudzenia. W międzyczasie wsypujemy zawartość jednego opakowania bitej śmietany śnieżki do naczynia, zalewamy niepełną szklanką mleka i ubijamy na sztywną pianę. Do ubitej pianki dodajemy lekko stężoną galaretkę i miksujemy aż masa uzyska jednolity kolor. Tak gotową jednosmakową masę wylewamy na biszkopty i wstawiamy blaszkę do lodówki.
W międzyczasie w podobny sposób ubijamy drugą bitą śmietanę i mieszamy ją z kolejną galaretką. 
Następnie wylewamy na pierwszą warstwę i wstawiamy do lodówki. Podobnie robimy z trzecim smakiem.

Truskawki miksujemy blenderem. Następnie dodajemy je do galaretek poziomkowych i mieszamy. Tak gotowy mus wylewamy na wierzch ciasta i wstawiamy do lodówki do stężenia!

Gotowe !

Smacznego :)
Baś.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz