
TARTA A'LA TARTA
Ze względu na to, że jestem jedynie studentką zawodu zagrożonego bezrobociem pozwoliłam sobie na dużą dowolność dobroru i ilości składników na tak zwane "oko" :)
Składniki na ciasto:
- Gotowa paczka ciasta francuskiego
- Słoik suszonych pomidorów
- Paczka zielonych oliwek
- Paczka czarnych oliwek
- Brokuły
- Śmietana 200gr
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- pół kostki sera żółtego
Sposób przygotowania:
1. Na dobry początek rozpoczynamy od najprostszego - wyjęcia formy na tartę, wysmarowania ją oliwą lub masłem i wyklejenia przygotowanym ciastem francuskim. Zazwyczaj ciasto ma kształt prostoątny, dlatego jak widziecie na poniższym rysunku warto podzielić je na części by dostosowało się do okrągłego naczynia.
Następnie dziurkujemy ciasto widelcem.
Według wielu internetowych przepisów aby osiągnąc chrupiące ciasto zanim wyłożymy je składnikami, najlepiej podpiec je w piekarniku przez ok. 10 minut. Ja ze względu na ograniczenia czasowe przeszłam bezpośrednio do następnego kroku, czyli wyłożenia tarty składniami.
2. Na ciasto układamy brokuły (wcześniej podgotowane kilka minut w osolonej wodzie), dowolną ilość suszonych pomidorów i oliwek, a następnie polewamy wcześniej przygotowanym sosem (pomieszane w osobnym naczyniu: jajka, śmietana, starty ser i mleko)
4. Tak przygotowaną tartę wkładamy do piekarnika na ok. 180 st. i pieczemy aż do zarumienienia się boków ciasta. Uwaga: Przy wyciąganiu - zachowujemy ostrożność :)
5. Dzielimy nasze dzieło na kawałki i dajemy tym, któych kochamy najbardziej!
Smacznego!
Ali.
Ala ale mi smaka zrobiłaś!!!! Następnym razem czekam na zaproszenie na degustację :P
OdpowiedzUsuńPozdrowionka! Muflon :)
Muflon - masz to jak w banku;p
Usuń